Var rädd om pengarna!

pengar

Godkväll!

Jag lyssnade nyss en liten snutt på ett program på rättegångspodden som jag blev tipsad om av en kollega och vän. Programmet heter ”Fan och hans morsa – miljonbedragarna” och gjorde mig så illa berörd att jag bara klarade att lyssna runt 20 minuter innan jag var tvungen att ta en paus.

I programmet får man höra förhör med vittnen under en rättegång som handlar om något typ av bedrägeri. En mamma och hennes son har lurat av vänner, familj och vänners bekanta miljontals kronor genom att låtsas att pengarna ska gå till en resningsansökan för sonen som tidigare dömts för bedrägeri. Offren luras hela tiden att låna ut mer pengar, annars kommer de inte kunna få tillbaka pengarna de redan lånat ut.

Det är hiskeliga summor som en del har lånat ut. En del har till och med lånat ut pengar de inte har eller bett sin vänner eller familjer att låna ut pengar. Något vittne hade först lånat ut sina egna pengar, därefter tagit lån och sms-lån för att kunna fortsätta stötta sonen och mammans resningsprojekt så att de skulle kunna få tillbaka pengarna de redan hade pytsat in.

Tanken på att dessa människor som bara ville hjälpa till och kanske tjäna en liten slant i ränta på att låna ut pengarna har råkat så fruktansvärt illa ut är svår att stå ut med. Det handlar ju inte bara om att en del har blivit av med alla sina pengar, en del har ju till och med blivit så skuldsatta att skuldsanering kanske är enda hoppet.

Förutom att de hamnat i en ekonomisk knipa så måste händelsen också ha skapat djupa psykologiska problem. Vetskapen om att man låtit sig luras gång på gång kan inte vara lätt att bära. En del känner sig säkert jättedumma och skäms och tar på sig en väldig skuldbörda.

Nu har jag ju inte lyssnat på hela programmet så jag vet inte hur det gått för de människor som blivit lurade i detta fall. Men det är sorgligt att man ska behöva vara på sin vakt även mot de man känner. Tyvärr ser dock verkligheten ut så. En del människor kan samvetslöst bedra människor omkring sig i syfte att sko sig själva.

De flesta av oss tror säkert att vi inte skulle bli drabbade. Att vi skulle genomskåda en bedragare och aldrig låna ut pengar till fel människor. Ändå händer liknande händelser som denna så det är nog inte så lätt att värja sig som man tror. Men jag hoppas att man genom att uppmärksamma fall som detta kan göra folk mer medvetna och vaksamma på bedragare och deras metoder. Kanske kan det förhindra att fler råkar ut om man får mer kunskap om hur bedragare arbetar?

Jag vill också passa på att varna för SMS-lån som har skyhöga räntor och kort betalningstid. Det är bättre att först spara ihop pengarna till det man ska köpa än att ta ett SMS-lån. SMS-lån är inte heller ett bra alternativ för att lösa en ekonomisk knipa. Det finns många andra saker du kan prova innan du tar ett SMS-lån som bör vara det sista alternativet. Tips och råd hittar du på denna ekonomisida där du också kan läsa om hur du skyddar dig mot bedrägerier.

Om du vill höra mer om bedrägeriet så kan du som sagt lyssna på programmet på rättegångspodden. Ett annat bra program för dig som vill veta mer om hur bedragare och tjuvar arbetar kan kolla in Stoppa tjuven på aftonbladet.

Ja det var allt för denna gången. Det blev inte ett så muntert inlägg men jag hoppas ni kommer tillbaka! Nästa gång kommer det komma något betydligt roligare.

Ha det bra och var rädd om pengarna!