Pyssel och aktiviteter

badanka

Hej å hå!

I dag har barnen lekt affär och jag har just städat upp! Nu tänkte jag skriva ett blogginlägg om kul saker att göra tillsammans med barnen och sen ska jag och maken sätta oss framför TV:n och se en film. Jag vet inte vad vi ska se än, jag bad maken överraska mig. Ni får höra i nästa inlägg om det var dumt sagt eller inte 🙂

Men åter till dagens ämne: Pyssel och aktiviteter med barnen!

Mina barn gillar att baka. Så att baka är ett hett tips om du inte vet vad ni ska hitta på och göra. Det är förstås enkla bakverk som gäller och gärna i degform så att barnen kan knåda! Chokladbollar tycker mina tjejer om att göra. Tänk på att man kan variera ingredienserna lite också för att göra det roligare. Till exempel kan man ha havregryn ibland och ibland kan man ha pärlsocker eller strössel. Just strössel är en favorit här hemma. Barnen tycker det är så kul att kunna göra chokladbollarna färgglada!

Kakor är också kul för barnen att baka. Man kan köpa en massa roliga figurer och formar som de kan använda för att stansa ut kakorna med. Kakorna kan man sen dekorera med strössel, glasyr, choklad med mera. Inspiration till dekor finns i massor på Internet.

Ett bakverk jag skulle vilja testa att göra med barnen är en brödfågel. Kolla klippet här!

I Filmen använder hon någon typ av färdiggjord deg, men det måste ju gå att göra sin egen deg så att man kan göra dessa söta bröd! En annan variant på temat djur och bröd är snigelbröd! De ser ut ungefär som kanelbullar fast med ett litet huvud som man dekorerar med ögon och mun. Instruktioner till dessa bröd finns även det på youtube. Sök på sweet snail bread så hittar du säkert rätt!

I juletider är pepparkakor det givna valet att baka. Likaså lussekatter och att dekorera pepparkakshus. Men det finns som sagt en del kul man kan göra även under årets andra dagar, så tipsa gärna om sådant som era barn tycker är roligt att baka!

Nästa tips på lek är bra för minnet. Plocka ihop några saker som barnen vet vad det är för något. Till exempel en sked, en gaffel, en klocka, en legobit med mera. Lägg sen ut alla saker på bordet så att barnet kan se dem. Förklara sen för barnet att du ska plocka bort en av sakerna och att barnet ska försöka komma på vilken av sakerna som försvunnit. Man kan öka svårighetsgraden i leken genom att ha med fler saker och genom att ta bort mer än en sak.

Den här leken kan man även leka när man är ute på utflykt. Är man i naturen kan man plocka ihop lite allt möjligt som finns till hands, till exempel kottar, pinnar, löv, en sten och en blomma. Man kan också ta lite saker man har i handväskan om man inte har någon möjlighet att samla ihop saker där man är.

Nästa tips är väl egentligen inte någon direkt lek, men vi försöker hitta på aktiviteter som tränar barnens balans. Till exempel att gå på en ritad linje i gruset, stå på ett ben, försöka balansera fram på en stock i skogen och så vidare. Givetvis håller vi barnet i handen så att det inte ska ramla och slå sig. Tanken är att barnen på detta sätt ska öva upp balansssinnet.

Det här var några förslag på aktiviteter och lekar att göra tillsammans med barnen. Hoppas ni tycker det var intressant och att ni också gärna vill dela med er av era tips!

Ha det bra