Drömmar om Disneyland

karusell

Hallå allihop!

Hos oss går livet runt som vanligt med jobb, lek, städning, matlagning och promenader. I helgen besökte vi en marknad i grannstaden och barnen fick åka karusell, äta sockervadd och leka fiskdamm. Det var kul och trevligt. Nu drömmer jag om att någon gång åka med barnen till Disneyland i Paris! Jag tror de skulle älska det. De gillade verkligen karusellerna och de blinkande ljusen.

Tyvärr är det ganska dyrt att åka till Disneyland. Men vi ska försöka spara ihop till en sån semester tycker jag. Om man vill besöka nöjesparken två dagar så kostar en vuxenbiljett €140 om jag inte tittat fel, och en barnbiljett kostar €126. Totalt blir det då €532 för ett tvådagarsbesök för hela familjen, och då är inte resekostnader, boende och mat inräknat. Men jag kan som sagt ha fått priserna om bakfoten, så ta siffrorna med en nypa salt, men dyrt är det i alla fall! Men vi ska snart lägga om bolånen och då hoppas jag att vi kommer få sänkta ränteutgifter varje månad som vi istället kan spara till resan. Har kollat runt lite och jämfört boräntor för att se vad som är rimligt att förhandla sig till och hoppas verkligen vi lyckas pruta ner vår ränta! Då kanske vi kan lyckas spara ihop till en resa om två år eller så 🙂

Klara, äldsta dottern, älskar Piff och Puff och Nalle Puh. Hon skulle nog tycka det var roligt att träffa på dem på Disneyland. Minsta dottern är dock lite mer försiktig av sig och kanske inte skulle kasta sig om halsen på dem direkt även om hon gärna vill göra som storasyster! De är dock lite för små ännu för att kunna njuta fullt ut av alla aktiviteter så det ligger nog många år fram i tiden innan vi åker dit. Det vore ju till exempel kul om de kunde åka alla berg- och dalbanor de vill åka och inte bli begränsade av att de är för korta. Tror gränsen ligger på 1,32/1,40 m någonting för en del attraktioner.

Men som sagt, vi får spara och i väntan på resan finns massa andra nöjesparker att upptäcka, inte minst i Sverige. Gröna Lund, Liseberg, Skara med mera längtar jag efter att besöka. Kanske kommer jag tycka att det är roligare än barnen till och med. Min make är inte alls förtjust i tivolin så det var väldigt längesen nu som jag åkte någon attraktion.

Jag kommer ihåg hur läskig jag tyckte gungande skeppet på Gröna Lund var när jag var liten. Jag var så tunn så jag höll verkligen på att glida under den där stången som ska hindra en från att falla framåt! Än i dag kan jag minnas den skräckartade känslan. Då var det mycket bättre med berg- och dalbanorna. De säkerhetsbyglarna anpassades individuellt efter varje person så då kunde säkerhetsbygeln sättas mycket tätare så man satt säkert.

Nu när jag skriver om det så kommer alla minnen och känslor tillbaka! Lustiga huset på grönan var också en av favoriterna även om jag fruktade den hemska elektriska trappstegen som man skulle ta för att komma in. De sista besöken struntade jag till och med i den och tog de vanliga trapporna i mitten. Jag minns också blå tåget, eller hette det spöktåget? Där man fick sätta sig i någon vagn som åkte in och runt i ett läskigt hus! Som riktigt liten tyckte jag också det var kul att ”köra” omkring de gamla veteranbilarna som gick på räls. Kärlekstunneln var också en stor favorit. Hm, jag kanske får ta och åka till Stockholm och gå en runda på Grönan. Undrar om attraktionerna jag åkte som liten finns kvar?

Om ni vet några bra och barnvänliga nöjesparker för mindre barn så hör av er! Ni får också gärna dela med er av era egna minnen från nöjesparker.

Vi hörs!